top of page

Szegedi Zsidó Hitközség Szeretetotthona

Már a XIX. század második felétől vannak írásos nyomai annak, hogy a szegedi zsidó közösség szervezetten gondoskodott rászoruló időseiről. Az elmúlt közel 150 év alatt Szegeden több helyszíne is volt az idősek ellátásának. Jelenlegi helyén, a Szegedi Zsidó Hitközség székházában 1950 óta működik a Szeretetotthon.

 

Az állami akkreditációval rendelkező, 22 fő befogadó képességű intézmény fenntartója - Buk István elnök úr vezetésével - a Szegedi Zsidó Hitközség, amely a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének egyik legnagyobb vidéki taghitközsége.


Az intézmény fejlesztésében, szakszerű működtetésében kiemelkedő jelentősége van Sámuel Hermanné Szidikének, aki több, mint 30 éven át, 1998-ig vezette a Szeretetotthont, őt követte Polgár Éva. A Szeretetotthon jelenlegi vezetője Rácz-Komlósi Soma.

 

Országos felvételi körzetű zsidó intézményként kiemelt célcsoportunk a Holocaust-túlélők egyre csökkenő létszámú köre. Célunk, hogy biztonságot, kényelmet, hatékony szakmai segítséget nyújtsunk ellátottjaink részére, a zsidó vallás előírásainak betartása mellett. Az Otthon kóser konyhát üzemeltet, amely nem csak az ellátottak számára, de elviteles formában a lakosság számára is igénybe vehető.

 

A felvételüket kérő zsidó vallású-származású jelentkezőket – a hatályos jogszabályok betartása mellett- intézményünk pozitív diszkriminációval kezeli, de vallási korlátozás nélkül fogadja be a gondozásra szorulókat.

 

Ápolást–gondozást nyújtó intézményként feladatunk: az intézményi ellátást igénybevevő valamennyi ellátott részére teljes körű ellátás – napi legalább háromszori étkezés, szükség szerint ruházat, illetve egyéb textíliával való ellátás, mentális gondozás, egészségügyi ellátás, lakhatás – biztosítása.

 

A belvárosi elhelyezkedés biztosítja, hogy az Otthon tömegközlekedéssel - busszal, villamossal, trolibusszal - is könnyen elérhető, a közeli Mars tér jelentős helyi és távolsági közlekedési csomópont.

 

A székházban található díszterem, foglalkoztató-oktató helyiség és a könyvtár biztosítják az idős lakók számára a közösségi, kulturális és vallási életben való részvétel lehetőségét. A Hitközség minden pénteken este, szombat délelőtt és a zsidó ünnepeken itt tart Istentiszteletet.
 

Elérhetőségeink: 

 

Szegedi Zsidó Hitközség Szeretetotthona
Cím: 6722 Szeged, Jósika u. 12.

Tel.: 36-62-550-817

E-mail: idosekotthona@t-online.hu

Személyes ügyintézés hétköznapokon 10-14 óra között (hétvégén és zsidó ünnepek alkalmával az iroda zárva)

Szeretetotthon vezető:

Rácz-Komlósi Soma

Fogadóóra előzetes egyeztetés alapján.


 

Fenntartó:

Szegedi Zsidó Hitközség

Cím: 6722 Szeged, Gutenberg u. 20. I. emelet

Tel./fax: 36-62-423-849
E-mail: elnok1947@szzsh.hu

Elnök: Buk István
Tel.: 36-62-423-849
E-mail:
buk.istvan@szzsh.hu

 

Fogadóóra előzetes egyeztetés alapján.
 

bottom of page